Det bästa du kan göra för att förhindra inbrott är att få den eventuella inbrottstjuven att känna att det inte är värt det. Det gör du bland annat genom att renovera i syfte att installera säkerhetsdörrar. Läs mer om det och andra tips för att förebygga inbrott.
Det är väldigt få inbrott som klaras upp vilket är ett faktum som understryker betydelsen av att du stärker skalskyddet i ditt hem. Ett bra inbrottsskydd är det som verkar avskräckande. Att göra hemmet helt säkert för inbrott är snudd på omöjligt, i alla fall med ekonomiska begränsningar. När det gäller skalskyddet som sådant handlar det framför allt om två saker: att du skaffar en säkerhetsdörr, stärker fönster och eventuella altandörrar samt skaffar ett hemlarm. En hemrenovering med ett tryggare hem är definitivt ett klokt mål.
Dålig uppklarningsprocent för inbrott
Statistiken över hur många bostadsinbrott som klaras upp är oroväckande. SVT Nyheter kunde för några år sedan rapportera att av ungefär 21 700 anmälda bostadsinbrott 2016, var det inte mer än 4.2 % som klarades upp. Sämst var uppklarningsprocenten i Stockholms län. Vidare begås de flesta inbrotten av stöldligor. Vad det betyder i praktiken är att personerna som begår inbrott har stor vana av att bedöma vilka bostäder de ska göra inbrott i. Det ställer förstås högre krav på dig som bostadsägare att tänka i flera dimensioner när du ska renovera hemmet i syfte att säkra det mot inbrott.
Tänk i flera lager för att förhindra inbrott
Du behöver alltså tänka i flera lager för att mota inbrottstjuven i grind. Tjuven tittar inte bara på en faktor när hen beslutar sig för att göra inbrott eller inte. I många fall handlar det om en avvägning mellan många olika små men betydelsefulla hinder som tillsammans skapar en situation där det bedöms som för riskfyllt att göra inbrott i ditt hem. Alla åtgärder kostar dock inte pengar. Det spelar ingen roll vilken expert du talar med. Så gott som alla är överens om att det finns en åtgärd som trumfar alla andra och det är det som kallas för grannsamverkan. Särskilt inför semestertider är det en bra idé att ni pratar ihop er i kvarteret. Se till att någon tömmer brevlådorna hos grannarna som är bortresta. Ett annat bra tips är att någon av grannarna som är kvar hemma parkerar sin bil på uppfarten hos någon som är bortrest.
Om inbrottet trots allt skulle ske
Polisen tipsar i en artikel i Aftonbladet om ytterligare förebyggande åtgärder som är bra. Om du har oturen att trots allt drabbas av ett inbrott är det en bra idé om du fotograferat och märkt dina värdefulla föremål. Dels blir det lättare för polisen att återföra föremålen till rätt ägare om det skulle vara så att de återfinns. Den andra positiva konsekvensen är att det blir svårare för inbrottstjuvarna att sälja föremålen – andrahandsvärdet blir helt enkelt mycket lägre. Det går också att köpa så kallat ”Märk-DNA”. Tillhörigheterna du märker får då en unik kod som helt knyter dem till din person.